na vrh

Besplatan hosting i poddomen

Ostalo » Besplatan hosting i poddomen

Šta je HOSTING?

Web hosting je internet servis koji obezbeđuje da web sajt bude vidljiv i dostupan na internetu. U suštini, hosting je prostor na disku servera rezervisan za smeštaj fajlova koji čine sajt i aplikacija neophodnih za njegovo stalno i stabilno funkcionisanje.

Hostovati se mogu domeni i poddomeni.

Domen i hosting možete zakupiti kod većine ISP-a u Srbiji. Cena zakupa osnovnih hosting paketa (oko 5GB prostora) je oko 20EU za godinu dana (može ići i do 100EUR za veće pakete - 15GB do neograničenog prostora), dok je zakup domena između 15EU i 25EU na godišnjem nivou, u zavisnosti od odabrane ekstenzije (.RS, .COM, .CO.RS, .NET, .ORG i sl.).

Za klasičan sajt ili online prodavnicu, za jedan sajt, odnosno domen (što je i najčešći slučaj), osnovni paket hostinga je više nego dovoljan. On se svakako može naknadno proširivati, pa možda nema potrebe da u startu plaćate godišnje mnogo za hosting jednog ili dva domena.

Variety Sites tim može za vas, potpuno besplatno, uraditi rezervaciju domena i hostinga kod kvalitetnih provajdera, na vaše ili ime vaše firme. Vama od provajdera stiže narudžbenica, čijim plaćanjem vršite registraciju domena i hostinga, a nama prosleđujete parametre za pristup, kako bi asjt mogao biti postavljen.

Vlasništvo nad domenom i hostingom treba da bude u potpunosti vaše kako biste izbegli probleme sa kojima se suočava veliki broj ljudi i firmi koje dozvoljavaju, da u sklopu izrade sajta, neko drugi na svoje ime registruje domen i hosting. U tom slučaju, vlasnik domena i hostinga niste vi, a možete imati problema sa pristupom i administracijom domena i hostinga.

BESPLATAN HOSTING na domenu VRS.RS?

VRS.RS je registrovani plaćeni domen i kao takav ima mogućnost registracije neograničenog broja poddomena. Naša ideja je da za vas obezbedimo kompletnu uslugu - izrada sajta po sistemu ključ u ruke.

U ovom slućaju to znači da će vaš sajt, odmah nakon izrade i postavljanja na poddomen, biti dostupan na internetu, bez obzira da li imate zakupljen domen i hosting. Na vaš zahtev, kad god odlučite, sajt se može bez problema i za samo nekoliko minuta prebaciti na plaćeni domen, bilo da registraciju i zakup domena i hostinga radite sami ili i to prepustite nama. U tom slučaju će poddomen koji ste do tada koristili biti izbrisan.

Ovde treba voditi računa o tome da se prebacivanje sajta sa poddomena na domen od strane Google-a gleda kao izrada potpuno novog sajta, pa samim tim se ne zadržava pozicija u Google pretrazi.

Šta je DOMEN?

Internet domen je jedinstveno ime koje se pojavljuje u URL-u web sajta (www.domen.com) i odmah nakon @ znaka u domenskim email adresama (info@domen.com). Često je to naziv firme, ime osobe ili neke organizacije kao recimo google.com ili yahoo.com.

Šta je PODDOMEN?

Poddomen je domen trećeg nivoa. Oni su kao direktorijumi unutar glavnog direktorijuma sajta, ali oni imaju i posebnu URL adresu. Na primer: gmail.google.com ili mail.yahoo.com.

Razlika imeđu DOMENA i PODDOMENA

I domen i poddomen se u smislu pretrage na googlu posmatraju na isti način po rečima odgovornih u Google korporaciji. Pozicija u rezultatima pretrage zavisi isključivo od optimizacije sajta za pretraživače koja se za poddomen radi identično kao i za domen.

Osnovna razlika je u tome što DOMEN ima naziv koji u sebi sadrži samo naziv (domen) uz dodatak tačke(.) i ekstenzije (com), dok PODDOMEN pored toga ima svoj naziv ispred naziva domena (poddomen.domen.com).

Između naziva poddomena i domena može stajati samo tačka, dok se u samom nazivu poddomena i domena može koristiti srednja crta. Domeni mogu biti različitih ekstenzija (.com, .rs, .org, .net i sl.)

Primer poddomena na domenu vrs.rs:

DOMEN         vrs.rs

PODDOMEN  mojafirma.vrs.rs ili moja-firma.vrs.rs

Za dodatna pitanja molimo vas da nam pišete ili nas pozovete koristeći podatke sa KONTAKT stranice.


PRIJATELJI SAJTA